2017/02/03

Ha van egy kis indíttatásod:

Egészen véletlenül akadtam a "Légy te is önkéntes!" elnevezésű programra a neten. A debreceni Nagyerdei Víztorony programjai között kutatva akadt meg a szemem rajta, és bár a leírás alapján nem tudtam eldönteni, hogy miféle eseményre számíthatok - magáról a karitatív tevékenységről, vagy konkrét szervezetek reklámjáról lesz-e szó -, mindenképpen érdekelt a dolog.
Csütörtökön délután nyeregbe pattantam hát, és eltekertem a Nagyerdőre. A nem túl nagyszámú közönség jól mutatta, hogy nem csak nekem volt nehéz rábukkannom a rendezvény hirdetésére. Ezt később szóvá is tettem a szervezőknek, akik természetesen a lehetőségeik korlátozottságával magyarázták a dolgot.
Ám az ott töltött kb. másfél óra a szerény érdeklődés ellenére is tartalmasra sikerült. Három szervezet mutatkozott be, és egyikről sem tudtam korábban semmit. A Aktív Európai Fiatalokért Egyesület - AEFEMosolygó Kórház Alapítvány és a Magyar Református Szeretetszolgálat egy-egy képviselője beszélt a mozgalmukról, válaszolt a kérdésekre.
Kérdéseim természetesen voltak. Kiderült, többek között az is, hogy a három szervezet három különféle módon szervezi a karitatív munkáit: az AEFE csupa önkéntesekből áll, és inkább más, nagyobb programokhoz kapcsolódik, a Református Szeretetszolgálat mögött a Református Egyház áll, így saját, teljes állású munkatársak szervezik a több ezer önkéntest a határokon túlnyúló programjaikhoz, míg a Mosolygó Kórház egy arisztokratikus hátterű alapítványra támaszkodva több országban, szigetszerűen dolgozik önkéntesekkel.
Fontos volt kiemelni, hogy sajnos minden karitatív projektjük esetében igaz, hogy a kereslet többszörösen túlmutat a lehetőségeiken, ezért az előadásoknak kicsit toborzó jellegük is volt: mindegyik szervezet várja a karitatív segítséget önkéntesek és felajánlások formájában egyaránt.
A szervezők pozitív tapasztalata így, a negyedik alkalom után azt mutatja, hogy az egy légtérbe kerülő egyesületek és alapítványok abszolút pozitívan reagálnak egymás munkáira, előfordul, hogy a közös projektek lehetősége is felvetődik, ami mindegyik oldalt erősíti.
Sajnos az önkéntesek gyarapítása ezen az úton elég nehézkes: a rendezvény nehezen szólítja meg az amúgy potenciális rétegeket, inkább belterjesen megy híre a tevékenységüknek.
Talán ezzel a kis beszámolóval sikerül kicsit kimozdítanom a kezdeményezést a nagyközönség elé. Akit érdekelnek a karitativitás, az önkéntesség lehetőségei, az alábbi linken veheti fel a kapcsolatot a szervezőkkel:
http://eselyteremtesihazak.gov.hu/hajdu-bihar/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése