2016/08/21

Augusztus 20 - a buszozó ember rémnapja


Bizonyára van ezért felelős ember a DKV-nál, bizonyára a Tanker Kft-n keresztül elhopponált tizenegymilliárdból is futná, de amíg a tisztességes munkavégzés csupán rémhírként terjedő szóbeszéd a cégnél, addig sajnos az informatív utastájékoztatás szintén csak plakáton olvasható európai érték marad városunkban.
Így aztán dolgozók százai késtek el, megállókban szembesülve kimaradó járatokkal, mint például tettem én is a negyed tízre várt 15y-os busszal. Majd újabb meglepetésként ért az ötven perccel később egészen új útvonalon kanyargó 15-ös. Szűkszavú vezetőjétől kellett kérdezgetnem, mégis, merre visz minket - és bár hiába szabadkozott, hogy ki van írva, sajnos sokadik átolvasatra sem láttam a megviccelős útvonalat se leírva, se térképrészleten. Hogy nem a szememmel van a baj, arról álljanak itt a fotók. A biztonság kedvéért érdeklődtem a többi utastól is, ám csak abban tudtak megerősíteni, hogy nem csak én vagyok palira véve ma reggel:


Mindenki késik és csodálkozik.




Alig egy óra késéssel - és a felvonulókat megszégyenítő táv lefutásával - azért csak sikerült bejutnom a munkahelyemre.
Nem így a fiam, aki Nagymacsra volt hivatalos, de miután a buszsofőr aznapra úgy értelmezte a menetidőt, hogy akár tíz(!) percel is indulhat hamarabb, bizony inkább lekutyagolta a távot, semmint még két órát várjon egy újabb, bizonytalan lehetőségre.

Akinek fontos odaérni - gyalogoljon!




További rémtörténetek sorát hallgathattam egész nap a munkatársaktól és betérő vendégektől, így tudom, hogy sem Hajdúböszörmény felől, sem Nyírbátor irányából nem lehetett élni a "Pontos közlekedés, kiszámítható szolgáltatás" címen hangoztatott szlogennel.

Ez is mehet a kék plakátra.




Az, hogy néhány buszra nem lehetett felférni, már szinte hungarikum - az igénytervezést bizonyára a sajátos nyelvünk teszi lehetetlenné, hiszen ez sem lehet(ne) pénz kérdése. Így, aki nem akart tömegiszonytól fulladozva, más szájából elszippantott levegőn vegetálva, heringnyomorban utazni, az várt egy újabb buszt, vagy kutyagolt.
Bizonyára meg van az oka, miért nem raktak ki a megállókba ideiglenes menetrendeket és miért nem tudták térképrészletekkel informálni az utazó közönséget a megváltoztatott útvonalakról, de:

Ilyenkor drága a bérlet a zsebemben!