2013/12/14

Könyv az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumról

Valaki egyszer azt kérdezte, vágyom-e arra, hogy tovább éljek az emberek szívében. Azt válaszoltam, inkább a lakásomban élnék tovább (Woody Allen)
 kultúra  
2013.12.14. | 07:57 Az elmúlt 90 év öt fejezetben – Könyv az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumról

 100  0

Forrás: nyugatijelen.com
Az idén 90 éves fennállását ünneplő Csiky Gergely Főgimnázium e neves évforduló alkalmából egy hasznos, színes, hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett, melyhez az előszót Bognár Levente alpolgármester írta.

A 90 éves az iskolánk című könyv diákoknak szóló bemutatóját ma délelőtt tartották az iskola dísztermében, ahol jelen voltak a kötet szerzői, szerkesztői.

Ilona János moderátor abban a sorrendben mutatta be a szerzőket, szerkesztőket, ahogyan a könyvben is találkozni lehet az írásaikkal: Bognár Levente Arad város alpolgármestere, az RMDSZ Arad megyei elnöke, Ujj János – helytörténész, nyugalmazott történelemtanár, Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanár, helytörténész, Puskel Péter helytörténész, újságíró, Matekovits Mihály nyugalmazott matematikatanár, Hadnagy Éva, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója.

A könyvben az előszót és a szakmai bevezetőt – amiket Bognár Levente és Ujj János írt – leszámítva öt fejezetben olvashatunk bele az iskola történetének elmúlt 90 évébe.
Hirdetés

A tanintézmény első korszakáról Olasz Angéla írt, összefoglalva az 1923–1948-as időszakot. Sorrendben következik az 1948–1959-es időszak, amiről Puskel Péter ír „Fényes szelek” borzongatnak címmel. Matekovist Mihály két korszakot „ölel át”, két fejezet szerzője: 1959–1989 és az 1989–2001-es időszak.

A legfrissebb, legújabb korszakáról a tanintézménynek Hadnagy Éva igazgató ír, ő a 2001–2013-as időszakot foglalja össze Új korszak, új kihívások címen.

A könyvben olvashatunk még az iskola nevének változásáról 1923-tól a jelenig, az iskola régebbi igazgatóiról, de megtaláljuk benne a jelenlegi pedagógus-gárdát is.

Az egészen régi és a legújabb fotókkal illusztrált könyv egy szép és kedves emlék mindenki számára, aki valamilyen módon kötődik a 90 éves tanintézményhez.

A könyvbemutatón Ilona János faggatta a szerkesztőket, akik az iskolához kötődő személyes élményeikről, emlékeikről meséltek, felelevenítették az egykori hideg teleket, amikor még vaskályhában tüzeltek fával a tantermekben, amikor még egyik osztályban román, a másikban magyar diákok tanultak, felelevenedtek a régi diákok szórakozási lehetőségei, egykori sportteljesítmények, szóba került a régebbi tanár–diák kapcsolat, a valamikor kötelező egyenruha és a karszalag is.

Hogy mivel gazdagodik, mit kap az, aki a könyvet végigböngészi, erre Hadnagy Éva igazgatónő adta meg a választ: „Értékrendet, összetartozást, egymásért való munkálkodást, kitartást, példaértékű magaviseleteket, példaértékű életeket próbál ez a könyv átadni annak, aki a kezébe veszi.”

A 90 éves az iskolánk című kötetet pénteken délután a nagyközönség előtt is bemutatták a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében.

Demény Ágnes
nyugatijelen.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése